Google Plus pinterest twitter

Steve Jobs: Γιατί τον αντιπαθούσαν οι υπάλληλοί του…

Στιβ Τζομπς υπήρξε, αναμφίβολα, ένας σπουδαίος οραματιστής και πρωτοπόρος της τεχνολογίας. Αλλά για τους συνεργάτες και τους υφισταμένους του ο ιδρυτής της Apple μπορούσε να γίνει ιδιαίτερα αντιπαθητικός, οδηγώντας τους πολλές φορές στα όρια με τους τρόπους του.

Για παράδειγμα, κάποτε απέλυσε τον επικεφαλής της ομάδας που δημιούργησε το MobileMe, την πρώτη απόπειρα της Apple στις υπηρεσίες cloud, σε ανοιχτό meeting μπροστά στα μάτια ολόκληρης της ομάδας του.

Άλλες φορές συμπεριφερόταν με απρέπεια σε όσους περνούσαν από συνέντευξη για δουλειά. Και υπάρχουν αρκετά άλλα παραδείγματα όπου κατάφερε να κάνει τους υπαλλήλους του να κλάψουν.

Δεν δίσταζε να απολύσει άτομα χωρίς να πληρώσει αποζημιώσεις, όπως στην περίπτωση των περικοπών στην Pixar. Ή να «πουλήσει» τον φίλο του και συνιδρυτή της Apple, Στιβ Βόζνιακ, την περίοδο που δούλευαν στην Atari, για να εισπράξει τα περισσότερα λεφτά ενός BONUS  της εταιρείας. Πολλά παραδείγματα της αυστηρότητας του περιγράφονται στην βιογραφία «Steve JOBS », του Γουόλτερ Ίσακσον.

Ο New Yorker δημοσίευσε πρόσφατα ένα αφιέρωμα στον αρχισχεδιαστή της Apple, Τζόνι Άιβ. O Άιβ, ο οποίος υπήρξε στενός φίλος του Jobs, περιγράφει πως ζήτησε ο ίδιος από το αφεντικό της Apple να ρίξει τους τόνους όταν είδε τους συνεργάτες του νιώθουν έτοιμοι να καταρρεύσουν. Ο Τζομπς διαφώνησε.

«Γιατί πρέπει να είσαι ασαφής;», ρώτησε ο Τζομπς τον Άιβ. «Δεν νοιάζεσαι πως νιώθουν. Απλά είσαι φιλάρεσκος και θέλεις να σε συμπαθούν.»

Η διαφωνία του, στην οποία ο Άιβ δείχνει να συμμερίζεται, ήταν πως οι διευθυντές πρέπει να δίνουν καθαρές και ξεκάθαρες κατευθύνσεις. Πίστευε πως οι διευθυντές δεν πρέπει να νοιάζονται για την συμπάθεια των υπαλλήλων τους, κάτι που θεωρούσε ένα είδος ματαιοδοξίας.

Αντίθετα, το καλύτερο πράγμα για την μια εταιρεία ήταν, σύμφωνα με τον Τζομπς, τα διευθυντικά στελέχη να βάλουν στην άκρη τον εγωισμό τους, να δηλώσουν ξεκάθαρα τι επιθυμούσαν από τους υπαλλήλους τους και να εξηγούν κάθε φορά πού ένας υπάλληλος υστερούσε.

Ο Άιβ θεωρεί πως είναι πιο ήρεμος σε σχέση με τον Τζομπς όταν αναγκάζεται να ασκήσει κριτική στους υπαλλήλους του. Βέβαια, στο σχεδιαστήριο του τα σχόλια και οι εντολές είναι πάντα ξεκάθαρες. Πάντως, δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος οπαδός της βιογραφίας του Ίσακσον: «Στην εκτίμηση μου δεν μπορούσε να είναι χαμηλότερα».

 • Δειτε επισης

  1. Picture: Ο Ψινάκης και οι πλυμένοι υπάλληλοι του μέλλοντος...

   Ο Ψινάκης και οι πλυμένοι υπάλληλοι του μέλλοντος&...

   Περνούν οι μέρες και η ομιλία του νέου Δημάρχου Μαραθώνα δεν λέει να ξεχαστεί. Αν και ο Ηλίας Ψινάκη...

  2. Picture: Γιατί λέμε του τα ‘ψαλα απ’ την καλή και την ανάποδη...

   Γιατί λέμε του τα ‘ψαλα απ’ την καλή και την ανάπο...

   Τον Σεπτέμβριο του 1155, σ’ ένα μοναστήρι της Κωνσταντινούπολης συνέβησαν τέτοια έκτροπα, που ο αυτο...

  3. Picture: Γιατί οι γυναίκες προτιμούν το αριστερό μπράτσο του άντρα;

   Γιατί οι γυναίκες προτιμούν το αριστερό μπράτσο το...

   Γιατί οι γυναίκες κρατούν το αριστερό μπράτσο του άνδρα; Η παράδοση αυτή ξεκίνησε από το Μεσαίωνα, ό...

  4. Picture: Το γκαράζ ιστορικός χώρος καινοτομίας...

   Το γκαράζ ιστορικός χώρος καινοτομίας…

   Σε ιστορικό χώρο είναι πιθανό να κηρυχθεί το πατρικό σπίτι του Στιβ Τζόμπς όπου κατασκευάστηκε ο πρώ...

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>