Google Plus pinterest twitter

Το πάθος του Γκουστάβ Φλωμπέρ…

Κανείς δεν λυπάται κάτι το θεϊκό. Κανείς δεν δείχνει ευσπλαχνία για το αναίτια υπέροχο. Θα τα υποστείς όλα μέχρι να γιατρευτεί η λύσσα του έρωτά μου…
Γράμμα του Γκουστάβ Φλωμπερ στην Λουίζ Κολέτ.

  

Είμαι δεμένος στο σώμα σου σαν άγριο σκυλί σε πάσσαλο και αλυχτάω, όχι γιατί θέλω να ελευθερωθώ και να το σκάσω, αλλά επειδή δεν σε φέρνουνε σε μένα μια ώρα αρχύτερα να κόψω με τα δόντια μου τις σάρκες σου, αυτές πού ντύνεσαι για να είσαι «όπως πρέπει» μπρος στους τρίτους. Το πάθος μου για σένα συγκρίνεται μονάχα με ένα μάτσο απρέπειες μη εξημερωμένου ζώου. Θέλω να σε απολαύσω αργά. Θα μείνω λοιπόν για κάμποσο νηστικός. Θα αφήνω την πείνα μου να ξαναμεγαλώνει σαν κλαδεμένο κλαρί, για να σε ευχαριστηθώ πάλι από την αρχή. Δεν θα σε λυπάμαι που θα κείτεσαι κι εσύ αιχμαλωτισμένη. Θα σε ποδοπατάω. Κανείς δεν λυπάται κάτι το θεϊκό. Κανείς δεν δείχνει ευσπλαχνία για το αναίτια υπέροχο. Θα τα υποστείς όλα μέχρι να γιατρευτεί η λύσσα του έρωτά μου.

Τι είναι αυτό που κάνει τις γυναίκες να ερωτεύονται σ’ έναν άντρα; Είναι η Εμφάνιση; Είναι τα Λεφτά; Είναι η Δύναμη; Είναι η Εξουσία; Ή μήπως είναι το Μυαλό; Η κάθε γυναίκα θα το απαντήσει αυτό για λογαριασμό της και ανάλογα με το πόσο είναι ικανή να ανταποκριθεί σε κάθε ένα από αυτά τα ερεθίσματα…

Το Βιβλίο πάντως λέει: «Εν αρχή ην ο Λόγος». Και όπως και να το κάνουμε, όλα ξεκίνησαν από το Μυαλό. Το Μυαλό ανοίγει δρόμους και τα υπόλοιπα ακολουθούν. Και αυτό ίσως το ήξεραν καλύτερα απ’ όλους οι συγγραφείς. Οι παλιότεροι και οι νεώτεροι. Γιατί με το μυαλό τους έφτιαχναν ολόκληρους κόσμους, που εμείς μπαίναμε μαγεμένοι, ακολουθώντας το μεγάλο τους ταξίδι. Γι αυτό και σ’ αυτή τη στήλη που έχει τον τίτλο «LoveLetters”, εκτός από τα γράμματα που θα γράφουμε εμείς και τα άλλα που θα γράφετε εσείς (από τα οποία θα δημοσιεύουμε τα καλύτερα), κάθε τόσο θα σας παρουσιάζουμε και τα ερωτικά γράμματα που έγραψαν κάποιοι μεγάλοι συγγραφείς στο αντικείμενο του πόθου τους. Τα γράμματα του πάθους, που ίσως μας βοηθήσουν να κλέψουμε και καμιά ιδέα.

Σήμερα σας παρουσιάζουμε αυτό που διαβάσατε παραπάνω. Ένα από τα γράμματα που έγραψε ο Γάλλος συγγραφέας Γκουστάβ Φλωμπέρ, στην αγαπημένη του Λουίζ Κολέτ, επίσης συγγραφέα και που ξεχειλίζει από το πάθος του.

Ο Γκουστάβ Φλωμπέρ (GustavFlaubert) γεννήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1821, στην Ρουέν της Γαλλίας. Το συγγραφικό του ταλέντο φάνηκε σε πολύ νεαρή ηλικία, μόλις οκτώ ετών σύμφωνα με κάποιες πηγές, όταν έγραψε το πρώτο του διήγημα. Σε ηλικία 19 ετών , το 1840, έφυγε για το Παρίσι για να σπουδάσει δικηγόρος, αλλά ούτε το Παρίσι του άρεσε ιδιαίτερα , ούτε η δικηγορία και το μόνο που βρήκε ενδιαφέρον εκείνη την περίοδο ήταν οι γνωριμίες που έκανε. Ένα από αυτούς που γνώρισε στα παρισινά καφέ τότε, ήταν και ο Βικτώρ Ουγκώ, μια γνωριμία που του άνοιξε τις πόρτες για τον θαυμαστό κόσμο των συγγραφέων και που προφανώς τον βρήκε πολύ πιο ενδιαφέροντα από τον κόσμο των δικηγορικών σπουδών, τις οποίες συνέχιζε μάλλον ανόρεχτα. Μια κρίση επιληψίας το 1846, τον ανάγκασε να εγκαταλείψει και το Παρίσι και τις δικηγορικές σπουδές. Λίγο αργότερα εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Κρουαζέτ, μια μικρή πόλη κοντά στην Ρουέν, όπου και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Τότε, το 1846 γνώρισε και τον μεγάλο έρωτα της ζωής του , την Λουίζ Κολέτ (LouiseColet). Όταν συναντήθηκαν ο Φλωμπέρ ήταν 25 ετών και η Κολέτ, ήταν 36, αλλά αυτό δεν εμπόδισε στο να δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάθος μεταξύ τους, αν και ποτέ δεν έζησαν μαζί. Η Κολέτ είχε γεννηθεί στην Αιξ αν Προβάνς της Γαλλίας το 1810 και παντρεύτηκε πολύ μικρή, το 1830, σε ηλικία μόλις 19 ετών, έναν μουσικό, τον Ιππόλυτο Κολέτ, όχι από έρωτα, αλλά περισσότερο γιατί της έδινε την ευκαιρία να ξεφύγει από την επαρχιακή ζωή και να ζήσει στο Παρίσι. Αμέσως μετά την εγκατάστασή της στο Παρίσι, άρχισε και την συγγραφική της καριέρα. Ο έρωτάς της με τον Φλωμπέρ, έμεινε στην Ιστορία περισσότερο από τις φλογερές επιστολές, του εραστή της, που δεν ήταν και ο πρώτος στην ζωή της. Νωρίτερα το 1840, είχε γεννήσει μία κόρη, την Ανέτ, την οποία δεν  αναγνώρισε, ούτε ο σύζυγός της, ούτε ο τότε εραστής της Βικτώρ Κουζέν.

Ο έρωτας του Φλωμπέρ και της Κολέτ, θυελλώδης , όπως και οι χαρακτήρες τους, κράτησε οκτώ χρόνια, με πολλά διαστήματα χωρισμών, που μάλλον βοηθούσαν στο να συντηρηθεί το πάθος τους. Και όπως συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις, μια και ήταν και οι δυο συγγραφείς, η σχέση τους ήταν και ερωτική, αλλά και λογοτεχνική, καθώς η Κολέτ του έστελνε συχνά τα κείμενά της, για να τα σχολιάσει. Και εκεί από τις διορθώσεις πάνω στα πρωτότυπα χειρόγραφα της Κολέτ, μπορεί να διακρίνει κανείς και τις διαφορές στο στυλ τους. Εκείνη ήταν περισσότερο ρομαντική, εκείνος περισσότερο πραγματιστής, ενώ το μεγαλύτερο δημιούργημά του, η Μαντάμ Μποβαρύ, θεωρείται ένα από τα κλασσικά λογοτεχνικά έργα. Ο χωρισμός τους άφησε την Λουίζ οργισμένη, και για να τον εκδικηθεί μάλιστα έγραψε και ένα μυθιστόρημα με τίτλο «Lui», που με κάποιο τρόπο κάνει μια και όχι τόσο κολακευτική περιγραφή του εραστή της.

Πέρα από τον έρωτά του για την Κολέτ, ο Φλωμπέρ έζησε μια μάλλον ελεύθερη ερωτική ζωή και δεν παντρεύτηκε ποτέ. Ένα από τα πάθη του, ήταν και οι πόρνες και συχνά έκανε συγγραφικές περιγραφές γι αυτές τις εφήμερες ερωτικές περιπέτειές του. Δεν έκρυψε μάλιστα και τις κάποιες ομοφυλοφιλικές εμπειρίες του. Ένα άλλο πάθος του ήταν τα ταξίδια, ιδίως στην Μέση Ανατολή, την Ελλάδα και την Αίγυπτο.  Το 1870 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τον Φλωμπέρ, καθώς επιτάχτηκε το σπίτι του από Πρώσσους στρατιώτες, ενώ το 1872, όταν πέθανε η μητέρα του, αντιμετώπισε και σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Οι σχέσεις του με τις πόρνες όμως στα διάφορά ταξίδια του είχαν κόστος, καθώς τα σεξουαλικά νοσήματα που του μετέδωσαν, κλόνισαν σοβαρά την υγεία του. Ο Γκουστάβ Φλωμπέρ πέθανε στις 8 Μαΐου του 1880, από εγκεφαλική αιμορραγία, σε ηλικία 58 ετών. Η Λουίζ Κολέτ, πέθανε στο Παρίσι στις 9 Μαρτίου του 1876.

 • Δειτε επισης

  1. Picture: Τι είναι ο οβελίας, από πού προέρχεται η λέξη και πως έγινε συνώνυμο του εθίμου ψησίματος του αρνιού και του Πάσχα...

   Τι είναι ο οβελίας, από πού προέρχεται η λέξη και ...

   Οβελός ή οβελίας. Η λέξη “οβελίας” προέρχεται από τον “οβελό” που σημαίνει σιδερένια ράβδος, η σούβλ...

  2. Picture: Πως βγήκαν οι φράσεις:“του μπήκαν ψύλλοι στ’ αυτιά” και “του έψησε το ψάρι στα χείλη”...

   Πως βγήκαν οι φράσεις:“του μπήκαν ψύλλοι στ’ αυτιά...

   Η φράση «του μπήκαν ψύλλοι στ’ αφτιά», που χρησιμοποιείται για κάποιον που άρχισε να έχει υποψίες γι...

  3. Picture: Το πάθος του δημιουργού...

   Το πάθος του δημιουργού…

    Δείτε το τρέιλερ της ταινίας που παρουσιάζει την ζωή και το πάθος του κορυφαίου σχεδιαστή μόδας του...

  4. Picture: Οι δράκοι του Game of Thrones από… μπάλες του τένις.

   Οι δράκοι του Game of Thrones από… μπάλες του τένι...

   Στη δραματική σειρά Game of Thrones της HBO, ήταν πολύ εύκολο για τη Daenerys να καλέσει το δράκο να...

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>