Google Plus pinterest twitter

Το «θερμόμετρο των συναισθημάτων»…

θερμοκρασία συναισθήματος

Τα ανθρώπινα συναισθήματα κατάφεραν να «θερμομετρήσουν» Φιλανδοί επιστήμονες η οποίοι υποστηρίζουν ότι  συνδέονται με μια σειρά από φυσιολογικές μεταβολές στο σώμα μας, οι οποίες μάλιστα είναι οι ίδιες σε όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από τη φυλή ή τον πολιτισμό από τον οποίο προέρχονται.

Τα αποτελέσματα της μελέτης  δημοσιεύθηκαν  στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academies of Sciences» και παρουσιάζονται με σχηματικά σε διαγράμματα.

Σε αυτά φαίνεται ότι η ευτυχία κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν μια ζεστασιά να απλώνεται σε όλο το σώμα τους, «από την κορυφή ως τα νύχια» όπως είθισται να λέμε.

Μια ανάλογη ζεστασιά νιώθουν και οι ερωτευμένοι, μόνο που αυτή αφήνει ανεπηρέαστα τα πόδια, περίπου από τα γόνατα και κάτω – κάτι το οποίο, σύμφωνα με τους επιστήμονες ίσως εξηγεί γιατί λέμε ότι νιώθουμε να «τρέμουν τα γόνατά μας» στη θέα του αγαπημένου μας προσώπου.

Αντιθέτως όσοι βιώνουν μια ερωτική απογοήτευση – ή, όπως λέμε, έχει ραγίσει η καρδιά τους – νιώθουν πραγματικά έναν πόνο ή βάρος στον θώρακα.

Η θλίψη προκαλεί μια αίσθηση αδυναμίας στα άκρα και εντονότερης δραστηριότητας στην καρδιά (κατ’ επέκταση στον θώρακα), ενώ η κατάθλιψη κυριολεκτικά «παγώνει» το σώμα και «κόβει» χέρια και πόδια.

Όσο για τα αρνητικά συναισθήματα όπως ο θυμός και η οργή γίνονται κυρίως αισθητά στο επάνω μέρος του θώρακα – κάτι το οποίο ίσως σημαίνει ότι υποσυνείδητα ετοιμαζόμαστε για καυγά, όπως σημειώνουν οι συγγραφείς.

Η αηδία από την πλευρά της «ερεθίζει» τον λαιμό και το πεπτικό μας σύστημα.

Στις έρευνες πήραν μέρος  700 άνδρες και γυναίκες εθελοντές διαφόρων φυλών και πολιτισμών , οι οποίοι  έβλεπαν ταινίες  άκουγαν ιστορίες  που είχαν σχεδιαστεί έτσι ώστε να προκαλούν συγκεκριμένα συναισθήματα.

Μετά το κάθε τεστ οι επιστήμονες έδιναν στους εθελοντές το περίγραμμα ενός ανθρώπινου σώματος και τους ζητούσαν να χρωματίσουν με διαφορετικά χρώματα τα σημεία στα οποία ένιωθαν περισσότερη ή λιγότερη δραστηριότητα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το ίδιο συναίσθημα προκαλούσε την ίδια ακριβώς «σωματική ανταπόκριση» στους εξεταζόμενους, ανεξάρτητα από το φύλο, τη φυλή και τον πολιτισμό από τον οποίο προέρχονταν. Αυτό, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, υποδηλώνει ότι φυσιολογικές διεργασίες οι οποίες προκαλούν σωματικά αισθήματα σχετίζονται άμεσα με τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε τα συναισθήματά μας.

Από την πλευρά του ωστόσο ο Πολ Ζακ, πρόεδρος του Κέντρου Νευροοικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου Κλερμόντ στην Καλιφόρνια, σχολιάζοντας τα ευρήματα στον δικτυακό τόπο MedixalXpress επεσήμανε ότι η μελέτη δεν ρίχνει περισσότερο φως στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα συναισθήματα.

Κάτι τέτοιο, όπως τόνισε ο νευροεπιστήμονας, θα ήταν ίσως εφικτό με ταυτόχρονες μετρήσεις διαφόρων παραμέτρων δραστηριότητας στο σώμα, όπως ο ιδρώτας ή η θερμοκρασία.

 • Δειτε επισης

  1. Picture: Οι νέες τάσεις των καταναλωτών για το 2014...

   Οι νέες τάσεις των καταναλωτών για το 2014…

   Tις πιο σημαντικές τάσεις των καταναλωτών για το 2014 και μετέπειτα εντόπισε το Ericsson ConsumerLab...

  2. Picture: Τα χριστούγεννα...απειλητικά προ των πύλων

   Τα χριστούγεννα…απειλητικά προ των πύλων

   ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ βρίσκονται προ των πυλών και δεν έχουμε χήνες, όπως οι Ρωμαίοι, στο Καπιτώλιο για να...

  3. Picture: Λογισμικό παρακολούθησης των χρηστών...

   Λογισμικό παρακολούθησης των χρηστών…

   Λογισμικό παρακολούθησης των χρηστών της ετοιμάζει η μεγαλύτερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης – Τα ...

  4. Picture: Η προέλευση των ονομάτων των ποταμών...

   Η προέλευση των ονομάτων των ποταμών…

   Επειδή η επιβίωση των λαών εξαρτήθηκε στο μακρινό παρελθόν από τα ποτάμια, αυτά  ήταν μεταξύ των πρώ...

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>