Google Plus pinterest twitter

Τι σχέση έχει η Apple με τον Πικάσο…

Στο εσωτερικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της εταιρείας, το λεγόμενο Πανεπιστήμιο της Apple, ο εκπαιδευτής στο μάθημα «Σούπερ-μυστική πορεία για το πώς η Apple κάνει τα πράγματα» παρουσιάζει τη διάσημη σειρά, τις 11 λιθογραφίες του Πάμπλο Πικάσο, «The Bull».

3034240-poster-picasso

 

Το έργο «The Bull»,  είναι μια σειρά από 11 λιθογραφίες του ταύρου που ο Πικάσο δημιουργούσε για πάνω από ένα μήνα, αρχής γενομένης από τα τέλη του 1945. Παρατηρώντας όλες τις λιθογραφίες από την αρχή ως το τέλος, στο πρώτο σχέδιο ο ταύρος είναι με κέρατα, μυώδης με λεπτομέρειες και καταλήγει στο τελευταίο να είναι σχεδιασμένος μόλις με λίγες γραμμές, αν και σίγουρα παραμένει ένας ταύρος.

Αυτός είναι ο τρόπος της Apple.

Η ιδέα: οι σχεδιαστές της Apple προσπαθούν για την απλότητα ακριβώς όπως ο Πικάσο εξαλείφει λεπτομέρειες για να δημιουργήσει ένα μεγάλο έργο τέχνης.

Το πρόγραμμα επινοήθηκε από τον Joel Podolny, τον τότε κοσμήτορα του Yale School of Management. Ο Steve Jobs τον επέλεξε όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα, το 2008, και παραμένει επικεφαλής της προσπάθειας.

«Θα χρειαστούν περισσότερες επαναλήψεις μέχρι κάποιος να μπορεί απλά να μεταφέρει το μήνυμα με ένα πολύ συνοπτικό τρόπο, και αυτό είναι αλήθεια στην Apple και σε ό,τι κάνουμε», δήλωνουν επικεφαλής της εταιρείας.

Υπάρχει μία λέξη για τη διαδικασία: αφαίρεση.

Μπορείτε να την αντιληφθείτε στην 25ετή επιδίωξη της Apple να φτιάξει το πιο απλό και λειτουργικό ποντίκι.

4203965136_285096c091_o

Το θέμα με την αφαίρεση είναι ότι είναι γελοία δύσκολη, δεδομένου ότι απαιτεί μια κατανόηση των βασικών αρχών τού τι συμβαίνει, τι είναι και τι θέλουμε.

Με τον τρόπο αυτό, οι επιστημονικές θεωρίες – όπως εκείνες που έχουν κάνει τους Albert Einstein και Stephen Hawking αθάνατους – οδηγούν σε αφαιρέσεις.

Είναι χρήσιμο να εξετάσει κανείς την αφαίρεση ως εργαλείο για την κατανόηση.

Ο Πικάσο ξεκίνησε τη γνωστή σειρά των Ταύρων του με μία ρεαλιστική εικόνα ενός ταύρου. Στη συνέχεια, άρχισε να ενδιαφέρεται για τα επίπεδα καθορίζοντας τη μορφή του ταύρου. Αλλά, όπως πειραματίστηκε με τα επίπεδα αυτά, κατάλαβε ότι αυτό που τους ορίζει ήταν οι γωνίες τους, οι οποίες στη συνέχεια μειώνονται σε απλές γραμμές. Τέλος, ο ίδιος κατάργησε τις περισσότερες από αυτές τις γραμμές, αφήνοντας ένα καθαρό περίγραμμα που εξακολουθεί να μεταφέρει την ουσία… ότι πρόκειται δηλαδή για τάυρο.

Ο Πικάσο είπε περίπου τα ίδια με δικά του λόγια :Για να καταλήξεις σε αφαίρεση, είναι πάντα απαραίτητο να αρχίσεις με την απτή πραγματικότητα… Θα πρέπει πάντα να αρχίζεις με κάτι. Στη συνέχεια μπορείτε να αφαιρέσετε όλα τα ίχνη της πραγματικότητας. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, έτσι κι αλλιώς, επειδή η ιδέα του αντικειμένου θα έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα της.

Αυτή την καθοδήγηση προς την απλότητα ζωντανεύει η Apple.

Η στάση της εταιρείας προς την απλότητα είναι μέρος αυτού που επέτρεψε να κάνει την τεχνολογία της ελκυστική για τους ανθρώπους.

Σε ένα άλλο μάθημα «Τι κάνει την Apple, Apple», που παραδίδεται κατά καιρούς, έδειξαν μία διαφάνεια του τηλεχειριστηρίου για το Google TV.

Το τηλεχειριστήριο διαθέτει 78 πλήκτρα. Στη συνέχεια, ο εκπαιδευτής εμφανίζεται με μία φωτογραφία του τηλεχειριστήριου της τηλεόρασης της Apple, ένα λεπτό κομμάτι μετάλλου με μόλις τρία κουμπιά.

Πώς οι σχεδιαστές της Apple κατέληξαν στα τρία κουμπιά;

Ξεκίνησαν με μία ιδέα, και την επεξεργαστήκαν μέχρι να έχουν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν. Τρία κουμπιά. Ένα κουμπί για να παίξετε και να διακόψετε ένα βίντεο, ένα κουμπί για να επιλέξετε κάτι για να το παρακολουθήσετε και ένα άλλο για να μεταβείτε στο κύριο μενού.

Απλούστατο!

Ο Steve Jobs είχε πεί… «Τα μότο μου – εστίαση και απλότητα. Το απλό μπορεί να είναι πιο δύσκολο από το πολύπλοκο. Θα πρέπει να εργαστείτε σκληρά για να καθαρίσετε τη σκέψη σας, να την απλοποιήσετε. Αλλά αξίζει τον κόπο στο τέλος επειδή μόλις φτάσετε εκεί, μπορείτε να μετακινήσετε βουνά».

 

 

 • Δειτε επισης

  1. Picture: ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ APPLE...σε λιγότερο από τρία λεπτά

   ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ APPLE…σε λιγότερο από ...

   Από την αρχή της η Apple το 1976  η εταιρεία  είχε μια συναρπαστική και μοναδική ιστορία.  Σε περισσ...

  2. Picture: Αλλος έχει το όνομα και άλλος έχει τη χάρη...

   Αλλος έχει το όνομα και άλλος έχει τη χάρη…

   Το αφεντικό της Ε.Ε και μια από τις ισχυρότερες χώρες στον κόσμο είναι ένα τεράστιο μπουρδέλο;  Ακόμ...

  3. Picture: Οι πρώτες διαφημίσεις της Apple στη δεκαετία του 1970...

   Οι πρώτες διαφημίσεις της Apple στη δεκαετία του 1...

   Η Apple Computer, Inc ιδρύθηκε την 1η Απριλίου 1976 και ξεκίνησε στις 3 Ιανουαρίου, 1977. Η Apple ξε...

  4. Picture: Το μουσείο της Barcelona είναι τρίτο σε επισκεψιμότητα και έχει πάνω από 20 εκατομμύρια ετήσια έσοδα

   Το μουσείο της Barcelona είναι τρίτο σε επισκεψιμό...

     Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δεκάδες μουσεία αφιερωμένα σε  καλλιτέχνες όπως ο Νταλί ή ο Μιρό το π...

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>