Google Plus pinterest twitter

ΜΠΙΛ ΝΤΕ ΜΠΛΑΖΙΟ-Το αουτσάιντερ που άλωσε τη Νέα Υόρκη…

O 52χρονος Μπιλ ντε Μπλάζιο, ο πρώτος δημοκρατικός δήμαρχος της Νέας Υόρκης εδώ και δυο δεκαετίες, ξεκίνησε ως «αουτσάιντερ» και κέρδισε με συντριπτική διαφορά περίπου 50 ποσοστιαίων μονάδων (73% έναντι 24%) τον ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του, Τζό Λότα, εξαπολύοντας «δηλητηριώδη βέλη» κατά του προκατόχου του, Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Το αουτσάιντερ που άλωσε τη Νέα Υόρκη

Κατά την προεκλογική του εκστρατεία, ο Ντε Μπλάζιο επιτέθηκε στις «ελιτίστικες πολιτικές» του Μπλούμπεργκ που όπως υποστήριξε, ευνοούσαν τους πλούσιους.

Ακολουθούν τα πέντε χαρακτηριστικά που «χρωμάτισαν» την προεκλογική του εκστρατεία, όπως τα παραθέτει το CNN:

1. Υπήρξε το «αουτσάιντερ»
Ο Ντε Μπλάζιο ήταν ο υποψήφιος-ρίσκο για τους Δημοκρατικούς, αφού ξεκίνησε την εκστρατεία για τις προκριματικές εκλογές με ποσοστό στήριξης μόλις 10% μεταξύ των Δημοκρατικών, προτού καταφέρει να κερδίσει τις προκριματικές, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

2. Έχει τα προσόντα να διοικήσει την Νέα Υόρκη;
Μέχρι πρόσφατα, ο Ντε Μπλάζιο, ήταν σχετικά άγνωστος στην πολιτική σκηνή της Νέας Υόρκης στην οποία διετέλεσε Συνήγορος του Πολίτη. Πριν από αυτό το αξίωμα, είχε διοργανώσει την εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον για την Γερουσία.

Εξαιτίας του ότι δεν ήταν τόσο γνωστός και το επιτελείο του είναι μικρό, έχει δεχθεί έντονη κριτική, σε σχέση με την εμπειρία του και την ικανότητά του να διαχειριστεί μια τόσο σημαντική πόλη όσο η Νέα Υόρκη, με προϋπολογισμό της τάξης των 70 δισ. δολαρίων.

Ο ίδιος απορρίπτει τις επικρίσεις, λέγοντας ότι έχει ακούσει τα ίδια πολλές φορές κατά την 25χρονη ενασχόλησή του με τα κοινά, στη Νέα Υόρκη.

3. Ο παράγων οικογένεια
Ο Ντε Μπλάζιο φρόντισε να «αξιοποιήσει» την ιδιαιτερότητα της οικογένειάς του (η σύζυγός του είναι Αφροαμερικανή) και ενέταξε τους δικούς του σε διαφημιστικά και εκδηλώσεις της προεκλογικής εκστρατείας, κάτι που σύμφωνα με αναλυτές, λειτούργησε υπέρ του.

Ο 15χρονος γιος του Ντάντε, είχε το δικό του προεκλογικό μήνυμα στο οποίο μιλούσε απευθείας στην κάμερα, εστιάζοντας στις απόψεις του πατέρα του, μεταξύ των οποίων και η αντίθεσή του στην πολιτική των σωματικών ελέγχων που εφαρμόζει η αστυνομία της Νέας Υόρκης.

 Δείτε το πρώτο προεκλογικό του σπότ όπου πληθώρα επώνυμων λένε γιατί τον στηρίζουν. 

4. Η επίθεση στον δήμαρχο Μπλούμπεργκ

Ο Ντε Μπλάζιο αυτοπροσδιοριζόταν ως μια «προοδευτική εναλλακτική στην εποχή Μπλούμπεργκ» , λέγοντας ότι οι πολιτικές του δημάρχου ευνοούν τους πλούσιους, ενώ χρησιμοποιούσε συχνά τις φράσεις «εισοδηματική ανισότητα» και «η ιστορία των δυο πόλεων» για να περιγράψει τη Νέα Υόρκη επί εποχής Μπλούμπεργκ. Ο τελευταίος είχε εκλεγεί για τρείς θητείες και πριν από εκείνον ο Ρούντολφ Τζουλιάνι για δύο θητείες.

Για να ενισχύσει το επιχείρημά του, ο Ντε Μπλάζιο, επικαλούταν ως απόδειξη το ποσοστό φτώχειας στην πόλη που ανέρχεται στο 21% όπως τόνιζε και υποσχέθηκε να κλείσει το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων, πιέζοντας τους εργολάβους να χτίσουν ή να επισκευάσουν 200.000 προσιτές σε τιμή κατοικίες, ενώ δεσμεύτηκε για την δημιουργία ενός καθολικού προγράμματος για τους φτωχούς που θα χρηματοδοτηθεί με νέους φόρους για όσους έχουν εισόδημα 500.000 δολαρίων και άνω.

Το μήνυμα της ανισότητας είχε μεγάλη απήχηση μεταξύ των ψηφοφόρων με χαμηλό εισόδημα και μεταξύ μαύρων και λατινοαμερικανών.

5. Οι σωματικοί έλεγχοι
Ένα από τα κυρίαρχα και αμφιλεγόμενα ζητήματα στην προεκλογική εκστρατεία ήταν η πολιτική των σωματικών ελέγχων (γνωστή ως stop-and-frisk) που εφαρμόζει η αστυνομία της Νέας Υόρκης σε περιοχές με ιδιαίτερα αυξημένη εγκληματικότητα. Ο Ντε Μπλάζιο υποστήριξε ότι αυτή η πολιτική «βάζει στο στόχο αδίκως» γειτονιές όπου διαμένουν φτωχοί και μειονότητες και υποσχέθηκε να την τερματίσει.

Με την εγκληματικότητα να φθάνει το 75% επί εποχής Τζουλιάνι και Μπλούμπεργκ, ο αντίπαλος του Ντε Μπλάζιο, Λότα, υποστήριξε ότι οι απόψεις του δημοκρατικού υποψήφιου για την ασφάλεια του κόσμου ήταν επικίνδυνες και υποσχέθηκε να διατηρήσει τους σωματικούς ελέγχους.

Ο Ντε Μπλάζιο απάντησε λέγοντας ότι η πόλη θα ήταν ασφαλέστερη αν δημιουργηθεί μια καλύτερη σχέση μεταξύ αστυνομίας και κοινοτήτων.

Πηγή www.ethnos.gr

 

 • Δειτε επισης

  1. Picture: Η νέα γενιά της Νότιας Ευρώπης...μαστίζεται από ανεργία

   Η νέα γενιά της Νότιας Ευρώπης…μαστίζεται απ...

   Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα όλων των εποχών έφτασε η ανεργία των νέων στην Ιταλία, σύμφωνα και με τα σ...

  2. Picture:  Τα 5 νέα και συναρπαστικά προιόντα τεχνολογίας...στον ορίζοντα

   Τα 5 νέα και συναρπαστικά προιόντα τεχνολογίαςR...

   Πάντα η εποχή μετά το τέλος του καλοκαιριού και μέχρι τα Χριστούγεννα είναι η περίοδος-κλειδί  για τ...

  3. Picture: Η Νέα Βιβλιοθήκη του Μπέρμιγχαμ είναι η μεγαλύτερη της Ευρώπης.

   Η Νέα Βιβλιοθήκη του Μπέρμιγχαμ είναι η μεγαλύτερη...

   Αν δεν ήταν η βιβλιοθήκη του Μπέρμιγχαμ θα μπορούσε να ήταν ένα κτίριο με τίτλο «Ωδη στον κύκλο». Εί...

  4. Picture: Νέα πρόβλεψη...

   Νέα πρόβλεψη…

   Μέχρι πριν από λίγους μήνες προέβλεπαν απογείωση τον Σεπτεμβριο… Αργότερα  ανάπτυξη στο τέλος ...

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>