Google Plus pinterest twitter

Λέξεις …που «πονάνε» τον εγκέφαλο…

Υπάρχουν λέξεις που προκαλούν από μόνες τους την αίσθηση του πόνου καθώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος αντιδρά σε αυτές όπως και στον σωματικό πόνο.

Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε το γερμανικό πανεπιστήμιο Friedrich Schiller University Jena και δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Pain».

Σκοπός της μελέτης ήταν να εξακριβώσει ποιά είναι τα κέντρα επεξεργασίας του πόνου στον εγκέφαλο προκειμένου να βελτιωθεί, μεταξύ άλλων, και η θεραπεία ασθενών με διαταραχές χρόνιου πόνου.

Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχουν περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται στο άκουσμα λέξεων όπως «βασανίζω», «εξαντλώ», «μαστίζω».

Συγκεκριμένα κατά την έρευνα σε 16 υγιή άτομα τα οποία βρίσκονταν υπό την παρακολούθηση λειτουργικού μαγνητικού τομογράφου την ώρα που άκουσαν επιλεγμένες λέξεις φάνηκε ότι ενεργοποιούνται περιοχές του εγκεφάλου οπυ συνήθως ενεργοποιούνται και κατά τη διάρκεια της αίσθησης του σωματικού πόνου.

Ενδιαφέρουσες σε αυτήν την κατεύθυνση ήταν και οι αντιδράσεις του εγκεφάλου ακόμη και στο άκουσμα αρνητικά φορτισμένων λέξεων, όπως «βρώμικος» και «αηδιαστικός».

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που ανέφερε ο ερευνητής δρ. Τόμας Βάις, σύμφωνα με το οποιό πριν από μια ένεση η συνηθισμένη φράση του γιατρού «μπορεί να πονέσει λίγο», μπορεί να προκαλέσει το αίσθημα του πόνου που προκαλεί το τρύπημα πριν καν ακουμπήσει η βελόνα το δέρμα.

Η επιρροή του ΝΑΙ και του ΟΧΙ

Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας είναι το ότι ακόμη και η λέξη «όχι» μπορεί να κάνει ζημιά στον εγκέφαλο του ακροατή αλλά και του ομιλητή, καθώς απελευθερώνει δεκάδες ορμόνες που προκαλούν στρες.

Οι χημικές αυτές ουσίες παρενοχλούν την κανονική λειτουργία του εγκεφάλου, προκαλώντας προβλήματα στη λειτουργία της λογικής σκέψης, της αιτίας της διαδικασίας άρθρωσης της γλώσσας και τελικά στην επικοινωνία.

Στην πραγματικότητα, η απλή ματιά σε μια λίστα από αρνητικές λέξεις για μερικά δευτερόλεπτα, μπορεί να κάνει ένα άτομο που υποφέρει από υψηλό στρες ή κατάθλιψη να αισθανθεί ακόμα χειρότερα.

Μάλιστα, ανιχνεύτηκε ότι όσο πιο πολύ τις συλλογίζεται τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει να καταστρέψει εκείνες τις υποδομές που ρυθμίζουν την μνήμη, τις αισθήσεις και τα συναισθήματα.

Αρνητική επίδραση έχουν στη λειτουργία του εγκεφάλου και οι λέξεις που εμπνέουν φόβο, όπως πχ μπορεί να είναι η φτώχεια, η αρρώστια και ο θάνατος.

Και η αρνητική αυτή επίδραση μπορεί να δημιουργηθεί ακόμη και αν δεν υπάρχει αντικειμενική αιτία φόβου και αυτό γίνεται σε σημαντικό βαθμό αντιληπτό από τον εγκέφαλο.

Η Μπάρμπαρα Φρέντρικσον, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του κέντρου Θετικής Ψυχολογίας, υποστηρίζει πως πρέπει να παράγουμε τουλάχιστον τρεις θετικές σκέψεις και αισθήματα για κάθε μορφή αρνητικού συναισθήματος.

Αν εκφράσεις λιγότερο από τρία, πιθανότατα να αποτύχεις σε ότι έχει να κάνει με προσωπικές ή επαγγελματικές σχέσεις.

Για παράδειγμα οι εκφράσεις ‘’είμαι απογοητευμένος’’ ή ‘’αυτό δεν έγινε όπως ήλπιζα’’ αποτελούν μέρος του αρνητισμού, όπως και το συνοφρύωμα ή το νεύμα του κεφαλιού.

Οι θετικές λέξεις και σκέψεις ωθούν τα κέντρα κίνησης του εγκεφάλου να δράσουν και μπορούν να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε ένα αίσθημα ευθυμίας όταν αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα της ζωής.

Σύμφωνα με την Sonja Lyubomirsky, μια από τις κύριες ερευνήτριες της ευτυχίας παγκοσμίως, αν επιθυμείς να αποκτήσεις ισόβια ικανοποίηση πρέπει να εντρυφήσεις στις θετικές σκέψεις για τον εαυτό σου, να μοιράζεσαι τις όμορφες στιγμές με τους άλλους και να γεύεσαι κάθε θετική εμπειρία στη ζωή σου.

 • Δειτε επισης

  1. Picture: Χαμένοι στη μετάφραση...Ιδιες λέξεις που σε διαφορετικές γλώσσες σημαίνουν άλλο πράγμα

   Χαμένοι στη μετάφραση…Ιδιες λέξεις που σε δι...

   Η γνώση μιας ξένης γλώσσας, τελικά δεν φτάνει για να μας προστατεύσει στο εξωτερικό και τούτο διότι ...

  2. Picture: Οι 10 πιο γνωστές ρώσικες λέξεις σε όλο τον κόσμο...

   Οι 10 πιο γνωστές ρώσικες λέξεις σε όλο τον κόσμο&...

   Βότκα Αυτό το παραδοσιακό, ρωσικό αλκοολούχο εντοπίζεται κατά τον 15ο αιώνα, όταν οι Σλάβοι έμαθαν ν...

  3. Picture: Χάρτες που αλλάζουν τον τρόπο που βλέπετε τον κόσμο...

   Χάρτες που αλλάζουν τον τρόπο που βλέπετε τον κόσ...

   Οι χάρτες μας δίνουν μια γραφική κατανόηση του κόσμου γύρω μας και μας βοηθούν να κατανοήσουμε  τις ...

  4. Picture:  Το κνούτο, ο ασβός,το καρβέλι, το κουτάβι, η μπέμπελη... Λέξεις με σλαβική προέλευση

   Το κνούτο, ο ασβός,το καρβέλι, το κουτάβι, η μπέμπ...

   Ο κατάλογος χωρίζεται σε δύο μέρη. Καταρχάς, έχουμε τις γενικές λέξεις σλαβικής προέλευσης: ασβός βά...

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>