Google Plus pinterest twitter

Η Τεράστια Κοινωνική Σημασία των Βλακών εν τω Συγχρόνω Βίω…

Όλοι μαζί θα μπορούσαν να είναι οι ήρωες του βιβλίου «Η Τεράστια Κοινωνική Σημασία των Βλακών εν τω Συγχρόνω Βίω» του Ευάγγελου Λεμπέση.

Αλλά δεν υπάρχει βλάκας-ειδικά στη πολιτική- που δεν παίρνει τον εαυτό του για έξυπνο.

 Διαβάστε το σχετικό απόσπασμα και θα καταλάβετε…

 Αλλά και οι άνευ συνασπισμού και οργανώσεως άνευ «κλίκας» – ανερχόμενοι βλάκες ή ανίκανοι γενικώς, ατομικώς και μόνονεπικρατούντες, ευρίσκονται εν τούτοις δεσμευμένοι υπό του κοινωνικού διαφορισμού εις ίσον βαθμόν ως και οι οργανωμένοιτοιούτοι. Διότι αντικειμενικώς αι θέσεις τας οποίας λαμβάνουν είναι τοιαύται, ώστε η ανεπάρκειά των ή να είναι πλεονεκτική ή ναείναι ανεκτή, ούδέποτε όμως θέσεις απαιτούσαι πραγματικά προσόντα, εκ των οποίων – και αν ακόμη φθάνουν εις αυτάς -ανατρέπονται και κρημνίζονται εις την πρώτην αντίξοον περίστασιν και υπό μεγάλου τινός ή μικρού πνέοντος ανέμου.

Ούτω λ.χ.πολλοί εξ αυτών κατέλαβον διαδοχικώς πλείστα αξιώματα της κοινωνίας και της πολιτείας, από του Προέδρου της Δημοκρατίας,μέχρι του «Προέδρου του Συλλόγου Προστασίας Εγγύων Μυιών», του «Γενικού Γραμματέως της Γενικής ΣυνομοσπονδίαςΠωλητών Ποντικοπαγίδων» κ.ο.κ., αξιώματα βεβαίως, τα οποία ουδέποτε θα επιδιώξη σοβαρώς απασχολούμενος άνθρωπος.Εις τα αξιώματα ταύτα προστίθενται φυσικά και διακρίσεις οίον παράσημα, διπλώματα, δεξιώσεις κλπ. τα οποία ανέκαθεν απετέλεσανευπρόσδεκτα και ζωηρώς καταζητούμενα θέματα μεγάλων σατυρικών έργων της λογοτεχνίας, ένθα απηθανατίσθη ο ανώνυμοςούτος κοινωνικός τύπος.

Την άνοδον αυτού διευκολύνουν πλείστα προς τούτο ειδικά προσόντα: η παντελής έλλειψιςπροσωπικότητος, ήτις εκδηλούται εις την χρονίαν απουσίαν γνώμης επί παντός ζητήματος, εις τον φόβον προ της ενδεχομένηςδιαφωνίας προς πάντα άνθρωπον, η ολιγόλογος ανιαρότης αυτού, εκλαμβανομένη υπό των αφελών ως βαθύνοια και σοβαρότης,οφειλομένη δε πράγματι εις ανεπανόρθωτον έλλειψιν πνεύματος και πολιτισμού, κλπ. (Τοιούτοι λ.χ. δύο κλασσικοί και αντίθετοιτύποι σοβαροφανών βλακών: ο «ψωνίζων» και ο «cαυseυr». Ο «ψωνίζων» έχει έκδηλον στίγμα την βλακώδη πονηρίαν εις το μέροςεκείνο του ανθρωπίνου σώματος, ένθα -παρά τοις ανθρώποις – κείται συνήθως το πρόσωπον. Η ευφυΐα του, την οποίαν πιστεύει ότιέχει και ότι την κρύπτει επιμελώς, συνίσταται εις το ν” ακούη μόνον τα λεγόμενα των άλλων, συνοδεύων αυτά με εξυπνώδες τιηλίθιον μειδίαμα. Δεν απαντά, διότι βεβαίως δεν είναι «κουτός» διά να «εκτεθή». 

 • Δειτε επισης

  1. Picture: Τεράστια κέρδη...

   Τεράστια κέρδη…

   Τεράστια προβλέπεται ότι θα είναι τα κέρδη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τη φετινή σεζόν, έπειτα από τι...

  2. Picture: Αρνητικά πρόσημα στο 6μηνο και των εξαγωγών...

   Αρνητικά πρόσημα στο 6μηνο και των εξαγωγών…

   Αρνητική επίδοση σε επίπεδο 6μήνου για την τελευταία 3ετία, δείχνουν τα στοιχεία των ελληνικών εξαγω...

  3. Picture: Η προέλευση και η σημασία της λευκής σημαίας με τον κόκκινο σταυρό ...

   Η προέλευση και η σημασία της λευκής σημαίας με το...

   Βλέπουμε διάφορα σύμβολα κάθε μέρα, και ίσως σκεφτόμαστε… «Ξέρω τι σημαίνει , αλλά αναρωτιέμαι...

  4. Picture: Το κοχλιάριον...

   Το κοχλιάριον…

   Ως οι Ινδοί εις φυλάς, ούτω και οι Έλληνες διαιρούνται εις τρεις κατηγορίας: α) Εις συμπολιτευομένου...

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>