Google Plus pinterest twitter

Η προέλευση των ονομάτων των ποταμών…

Επειδή η επιβίωση των λαών εξαρτήθηκε στο μακρινό παρελθόν από τα ποτάμια, αυτά  ήταν μεταξύ των πρώτων γεωλογικών χαρακτηριστικών που πήραν επίσημη ονομασία. Πολλές από τις ρίζες των ονομάτων τους είναι τόσο παλιές που στην πραγματικότητα έχουν χαθεί στην ιστορία.

Ας δούμε κάποια ονόματα και την ρίζα τους.  

MIΣΣΙΣΙΠΙ 

Περιγραφή: το δεύτερο μεγαλύτερο ποτάμι των ΗΠΑ (μετά τον ποταμό  Μισούρι) ξεκινά στη λίμνη Itasca στη Μινεσότα και ταξιδεύει 2.340 μίλια, νότια σε όλη τη διαδρομή προς τον Κόλπο του Μεξικού.

Προέλευση: Το όνομα πιστεύεται ότι είναι ένας συνδυασμός δύο ινδιάνικων λέξεων, των Mici (μεγάλη) και Zibi (ποταμός), ή των  misi (πατέρας) και Sipi (νερό). Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι το 1666 Γάλλοι εξερευνητές στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών τον κατέγραφαν ως Messippi . Το 1798 το Κογκρέσο των ΗΠΑ τον ονομάζει επίσημα Μισσισίπι.

 

TΑΜΕΣΗΣ 

Περιγραφή:ρέει μέσα από διάφορες πόλεις στη νότια Αγγλία, κυρίως στο Λονδίνο.

Προέλευση: Η πρώτη γνωστή αναφορά προέρχεται από την κελτική Tamïssa, που σημαίνει σκοτεινό ποτάμι. Στα Λατινικά έγινε Tamesis και στη συνέχεια στα  αγγλικά, Temese . Το «h» προστέθηκε κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης, ενδεχομένως ως φόρος τιμής στο Θύαμι τον ποταμό στην Ελλάδα.

 

ΝΕΙΛΟΣ 

Περιγραφή: Ο Νείλος είναι στην πραγματικότητα δύο ποτάμια, ο Λευκός  Νείλος και ο Γαλάζιος Νείλος, που ενώνονται στο Σουδάν,ρέει βόρεια σε όλη την Αίγυπτο και ταξιδεύει 4.100 μίλια μέσα από δέκα αφρικανικά έθνη.

Προέλευση: Επειδή πολλοί διαφορετικοί πολιτισμοί έχουν ζήσει στις όχθες του Νείλου για τουλάχιστον 5.000 χρόνια, αυτό το ποτάμι έχει περάσει από πολλά ονόματα: Iteru (ποτάμι της ζωής) , Ar (που σημαίνει μαύρο λόγω του μαύρου ιζήματος που μενει μετά τις ετήσιες πλημμύρες)  και Nahal («Valley»). Όταν οι αρχαίοι Έλληνες ταξίδεψαν στην περιοχή την αποκάλεσαν Νέλιος που σημαίνει κοιλάδα του ποταμού και  από αυτή τη λέξη πήρε τελικά το όνομα του.

 

YANGTZE

Περιγραφή: Προέρχεται από έναν παγετώνα στο οροπέδιο του Θιβέτ,ο Yangtze ρέει 3.915 μίλια πριν από την εκβολή του στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο ποτάμι της Γης, μόνο ο Νείλος και ο Αμαζόνιος είναι μεγαλύτερα.

Προέλευση: Yangtze στα κινέζικα σημαίνει παιδί των ωκεανών και Chang το ποτάμι.  Αυτά τα  δύο ονόματα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται εναλλακτικά από τον υπόλοιπο κόσμο. Στην Κίνα, όμως, ο ποταμός ονομάζεται Chang Jiang, που σημαίνει Μεγάλο ποτάμι και χρονολογείται από τη Δυναστεία Sui (581-618 μ.Χ.).

 

AMAZON

Περιγραφή: Ρέει από το Περού στη Βραζιλία και στον Ατλαντικό Ωκεανό, το Amazon είναι ο μεγαλύτερος ποταμός στον κόσμο.

Προέλευση: Η πιο συχνά αναφερόμενη ιστορία λέει ότι τον 16ο αιώνα, πολεμιστές περίμεναν στις όχθες του για να επιτεθούν στους  Ισπανούς  εξερευνητές που έπλεαν στο ποτάμι. Επειδή ορισμένοι από αυτούς τους πολεμιστές ήταν γυναίκες, οι εξερευνητές πίστευαν ότι ήταν Αμαζόνες, εξ ου και το όνομα.Μια άλλη θεωρία: Είναι  παράγωγο της λέξης  Amassona,που σημαίνει  καταστροφέας βάρκας.Ονομαζόταν έτσι από τους ιθαγενείς, λόγω της παλίρροιας που δημιουργούσε οπές και κατά συνέπεια έχαναν τις βάρκες τους.

 

ΔΟΥΝΑΒΗΣ

Περιγραφή: . Ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης (μετά τον Βόλγα), ο Δούναβης αρχίζει στη Γερμανία και ρέει 1.771 μίλια ανατολικά μέσα από δέκα χώρες πριν την εκβολή του στον Εύξεινο Πόντο.

Προέλευση: οι Αρχαίοι Έλληνες αποκαλούσαν αυτό το ποτάμι υστέρ ,επίσης ονομαζόταν Danu από τους Κέλτες. Το 1066, όταν οι Νορμανδοί κατέκτησαν την Ευρώπη, το ποτάμι πήρε τη γαλλική έκδοση του λατινικού ονόματος.  

 • Δειτε επισης

  1. Picture: Αναλυτική κατάσταση του ύψους των εγγυημένων δανείων ανά φορέα και στοιχεία των καταπτώσεων εγγυημένων δανείων

   Αναλυτική κατάσταση του ύψους των εγγυημένων δανεί...

   Αναλυτική κατάσταση του ύψους των εγγυημένων δανείων ανά φορέα, αλλά και στοιχεία των καταπτώσεων εγ...

  2. Picture: Τα στερεότυπα των P.I.G.S.

   Τα στερεότυπα των P.I.G.S.

   PIGS είναι ένας όρος που επινοήθηκε από τον επιχειρηματικό και οικονομικό Τύπο ως ένας τρόπος για να...

  3. Picture: Η προέλευση και η σημασία της λευκής σημαίας με τον κόκκινο σταυρό ...

   Η προέλευση και η σημασία της λευκής σημαίας με το...

   Βλέπουμε διάφορα σύμβολα κάθε μέρα, και ίσως σκεφτόμαστε… «Ξέρω τι σημαίνει , αλλά αναρωτιέμαι...

  4. Picture: Το WOODSTOCK των χάλκινων...

   Το WOODSTOCK των χάλκινων…

   Το μεγαλύτερο φεστιβάλ βαλκανικής μουσικής  ξεχωρίζει με παραπάνω από μισό αιώνα παρουσίας στη σέρβι...

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>